Som lærer er jeg selvfølgelig opptatt av skolepolitikken til de ulike partiene. Jeg synes skoledebatten så langt har vært fraværende i denne valgkampen. Det er enda noen uker igjen til valget, og jeg håper dette er et tema som kommer sterkere på banen fremover.
Politikerne diskuterer blant annet lærerutdanningen og hvordan den skal forbedres, men jeg savner mer diskusjon om dagens og fremtidens skolehverdag for barn og unge.
De fleste partiene er enige om at skolen skal ha fokus på kunnskap. de er opptatt av at mange barn i dag ikke kan lese, skrive og regne skikkelig når de går ut av grunnskolen. Men hva vil de gjøre med det? Hvordan vil de bidra til at dagens skole skal fungere bedre? SV har vært det partiet som har snakket mest om skole, men da om skolefritidsordningen.
SFO er en viktig arena for enkelte barn og unge, og dermed et område det bør være fokus på. Men størsteparten av tiden tilbringes i skolen, og jeg mener derfor at det er en viktigere debatt, som snart må på banen i denne valgkampen.

De fleste er enige om at skolen skal dreie seg om kunnskap. Om å lære å lese, skrive og regne, og om mange andre kunnskaper og ferdigheter som skal tilegnes. Ulike regjeringer kommer med ulike reformer, de øker timetallet og vil ha mer satsing på de " tunge fagene", matte og norsk.
Samtidig som timetallene har økt de seneste årene, blir det stadig flere områder som skolen skal ha ansvaret for. Dataopplæring skal nå inn i alle fag. Hvor er etter- og videreutdanningen til lærerne? Kunnskapsløftet tilførte den enkelte lærer bredere faglige utfordringer, men det fulgte ingen etter- og videreutdanningspakke med. Det holder ikke med et kurs i ny og ne, for å undervise og få inn f. eks data i alle fag.
Politikerne må slutte å innføre reformer og kreve mer og mer av lærerne, uten å følge det opp på en skikkelig måte. Dersom undervisningen skal bli bra, må også kunnskapsnivået til lærerne være bra, og det bør etter- og videreutdanningstilbudet sørge for.
Enkelte partier vil ha inn fysisk aktivitet hver dag på skolen i minst en time. Fysisk aktivitet er viktig både for helse og læring, men er det virkelig sånn at det er noe vi skal bruke tid på i den såkalte KUNNSKAPSSKOLEN?
Jeg tror vi må velge hvor vi skal ha fokus på skolen, og da mener jeg det faglige er det viktigste. Skal vi oppnå bedre resultater på lese- og skriveopplæringen og i matematikk, er det der vi må ha fokuset. Jeg mener foreldre må ta ansvaret for fysisk aktivitet for barna sine, og la dem drive med dette i fritiden. La økt timetall føre til mer og bedre opplæring i viktige fag, i stedet for å bruke det opp til f. eks fysisk aktivitet. Elevene har gym på skolen både 2, 3 og 4 timer i uka. Jeg mener skolen ikke bør bruke mer tid på dette. Fokus bør være på kunnskap og læring. Alt som er bra for barn og unge, kan ikke trekkes inn i skolehverdagen. Vi må velge hvor vi skal ha fokus, for å oppnå gode resultater.
<

Enkelte partier vil innføre heldagsskole og gratis grunntid i SFO. Hva med å bruke de midlene til økte ressurser i skolen? Elever med spesielle behov, minoritetselever, elever som skårer under kritisk grense på tester osv., får ikke lenger de timene og den ekstra- undervisningen de har krav på pga. manglende ressurser og kutt i budsjettene.
Serien "Lærerne", som ble sendt på
NRK i går, viste eksempler på dette. Årvoll Skole, som serien handler om, er dessverre ikke alene om dette. Denne serien gir et veldig bra bilde av skolehverdagen til elever og lærere. Den gir et bilde av hvordan den virkelig fungerer, hvilke utfordringer både elever og lærere står ovenfor. En serie både politikere og andre som mener noe om skolen bør følge med på.
Dersom politikerne ønsker bra resultater, og ønsker elever som kan lese, skrive og regne skikkelig, må de satse på det! De må satse på nok ressurser, gode lærere og riktig fokus på skolen og skolehverdagen. Det betyr at de må la skolene og lærerne få ro til å innføre nye reformer før det kommer enda en ny, øke lønningene og gjøre yrket mer attraktivt, bevilge midler til etter- og videreutdanning og sørge for en lærerutdanning som fungerer og utdanner lærere som kan møte elevene i dagens og fremtidens skole.
Jeg har enda ikke bestemt meg helt for hvilket parti jeg skal stemme på. Skolepolitikken er blant de sakene som er avgjørende for hvem min stemme går til. Nå venter jeg på at en viktig debatt skal bli del av valgkampen. Da skal jeg bestemme meg.
Så langt har deenne valgkampen dreid seg om helt andre saker enn skole.

Hvilke tanker gjør du deg om disse skolespørsmålene? Hvilket parti mener du har den beste skolepolitikken? Hva bør forbedres og forandres på i dagens skole?