03.02.2010

Eplekake, tanker om dagens skole og kloke ord


I går bakte jeg faktisk eplekake, for første gang på maaaange år! Fikk plutselig et innfall, mulig det kommer av at det minner litt om varmere årstider.

I dag har snøen kommet ned vannrett, det blåser så det uler i peisen. Det har vært innevær, og har selvfrølgelig blitt litt hekling ut av det. Men det kommer jeg tilbake til i et annet innlegg.

Eplekaken ble bakt etter oppskrift på nett. Jeg lagde den litt større, så den passer i en liten langpanne. Mer fan av det, enn av runde former, med knipping og bunn og det hele. ; )

Jeg glemte å ta bilde av det ferdige resultatet, og nå ligger restene i frysen. Men her er kaken før steking. Den ble frisk og god, spesielt med litt is ved siden av. Besøket ble også fornøyd. : )
Voila, tre kvarter i ovnen, så dufta det friskt av eplekake i hele huset. : )


Over til et tema som provoserer meg en smule for tida, nemlig dagens skole, og ikke minst enkelte av dagens lærere. Jeg er utdannet og jobber som lærer, så mulig jeg henger meg mer opp i temaet enn folk flest.

Jeg har fulgt med på serien Klasse 10 B, som går på NRK på mandager. Konseptet er at en noe problematisk klasse, skal få hjelp av " super- pedagoger", iallefall på det faglige, til å bli en av de 3 beste 10. klassene i landet i løpet av et prosjekt som går over et halvt år.Det er endel ting jeg ikke begriper etter å ha sett denne serien. Elevene oppfører seg som om de sitter i sin egen stue, og lærerne godtar det! De har lue på, bena på pulten, hører på musikk med propper i ørene, smatter tyggis, sover, skravler og er ukonsentrerte. Dette gjelder selvfølgelig ikke alle elevene, men det gjelder endel, spesielt i de klippene vi får se på tv.

I tillegg synes jeg lærerne i for stor grad prøver å bli venner med elevene. Elevene skal forståes i hjel, og i enkelte tilfeller synes jeg de lager opplegg for enkeltelever, som belønner dårlig oppførsel, som å ikke delta i timene, ikke levere oppgaver osv.

Er det ikke på tide å kreve litt mer av dagens ungdomsskole- elever? Kanskje det hadde hjulpet litt på kunnskapsnivået, enn at klasserommet utvikler seg til å bli en slags stue, der bare de som gidder å jobbe lærer noe.


Etter å ha sett ulike skoleserier og sett hva ulike lærere godtar, samt at enkelte foreldre ikke følger opp barna i skolesammenheng, synes jeg ikke det er rart i det hele tatt at Norge scorer lavt på mange tester i forhold til andre land.

 Jeg tror det er på tide at skolen blir et sted for å lære, ikke bare et sted å være sosial og å oppholde seg.

Jeg tror de kloke visdomsordene jeg hadde tenkt å avslutte med, får komme i neste innlegg. Det er sovetid, og det venter en ny jobbedag i morgen!

Sov godt!

Klem Hilde

9 kommentarer:

 1. Åhh, må tørke tastaturet her jeg sitter å sikkler - kaka så bare deilig ut!!! :)
  Er helt enig med deg når deg gjelder lærere - holdninger - elever og dagens skole. Vi kan ikke forvente noe annet enn å komme dårlig ut på internasjonale statistikker når lærerer (ikke alle, men noen) forsøker å bli kompis, belønner dårlig atferd, ikke kan sette grenser osv.... Bra du setter temaet på dagsorden her på bloggen;)
  Ønsker deg en strålende dag.
  Klem Ingrid

  SvarSlett
 2. Jeg måtte bare skrive en kommentar her;)
  Kaka di så nydelig ut, og hvorfor ikke bake eplekake på andre tider enn på høsten!

  Lærere og dagens ungdom..Hm...
  Jeg er ansatt som spesialpedagog i en videregående skole. Er ikke utdannet lærer, men vernepleier, har spes.ped, bedriftspedagogikk og integreringspedagogikk..noe som forøvrig ikke gjør meg mer i stand til å kommentere dette, men kanskje nyansere litt;)

  For det første: Det har til alle tider vært ungdom som har "droppet ut"..og jeg tenker det er greit!(selv om man ikke skal mene slikt)Alt til sin tid, og det er aldri for sent..tenker jeg. Om man kunne tenke seg å jobbe på Rema 1000, så hvorfor ikke? Vi er da ikke alle like eller har de samme forutsetningene!
  Drop-outsnakket provoserer meg, merker jeg. Problemet er at i "gamle dager" var det alltid et sted å kunne jobbe..på en familiegård eller annet. Det er det vel verre med i dag..

  I denne klassen vi ser på TV`n er det vel "verstingene" vi ser, og muligheten for tidlig drop-out er stor...og da tenker jeg: hvorfor kan de ikke da ha beina på bordet, capsen på eller annet de gjør?-For poenget er vel å (foruten lage god underholdning) få dem til å vise interesse for skolefagene og unngå drop-out?
  Det er ikke standarden som vises oss, og programmet oppnår engasjement..og det er bra;)

  Det er mange ungdommer (og kanskje fler enn tidligere?)som sliter av ulike årsaker, men jeg tror det er viktig å rydde plass for lettere å kunne motta lærdom..Derfor tenker jeg at det kanskje er på høy tid at skolen tenker nytt, og ansetter sosialfaglig utdannede mennesker. Jeg tror at med sosialfaglig bakgrunn er man trent i å se "bakom" og hjelpe ungdommene å rydde i sitt liv, så kan lærerne gjøre sin jobb:undervise. -Men da må det ryddes tid til miljøterapi i skolen!Kall det gjerne "å forstå seg ihjel", men det er det en sosialfaglig person skal gjøre..og rollene er forskjellige,det skal være sikkert!
  Eksempel på dette er: En elev som sitter i rullestol ville til rektor, fordi han følte seg mobbet av en assistent ved skolen. Jeg hadde en periode observert dette og forsto han fullt ut. Pratet med han og spurte om det ikke var noe vi kunne ordne opp med assistenten her og nå, men han insisterte på å snakke med rektor.Han måtte da få hjelp i heis ol for å komme seg til rektor. Jeg hjalp han med dette, fordi jeg tenkte at hvorfor skulle ikke han få snakke med rektor i likhet med andre elever?
  -Dette ble en kjempe sak, der jeg måtte inn på tapetet flere ganger, med muntlige advarsler og greier, fordi jeg fortsatt mente at det var greit!..fordi denne saken skulle løses på lavest mulig nivå. For så vidt enig i det, men dette er ikke lett når de (elever og assistenter)i denne avdelingen er sammen hele tiden.
  Mener det ikke er rom for anderledesheter og nytenkning. Han ble ikke tatt på alvor, og heller ikke jeg i min iver på å benytte "brukermedvirkning".
  -Noe jeg mener er alfaomega for i det hele tatt motivere for læring

  Nei, jeg tror det er på tide at skolen tenker nytt..noe de er i ferd med å gjøre..men skolen har lang tradisjon for tavleundervisning, så dette tar tid!-Vet at større samarbeid med bedrifter er i skuddet, og det er et kjempe alternativ for mange elever!!
  Det kreves bare større form for koordinering..og der er vel ikke skolen helt?..knappe ressurser etc

  Mye man kunne tatt opp her, og det var godt å få luftet noen tanker om dagens skole;))

  Ha en fin kjempefin onsdag!
  Klem

  SvarSlett
 3. Oj, det ble en himla lang kommentar du;))

  SvarSlett
 4. Hei.Jeg synes virkelig dem er tøff dem som er lærere på ungdomskolen.Det var ganske tøffe forhold hær på ungdomskolen når min jikk dær.Kjempe nydelig epplekake så virkelig go ut.Ha en kjempe fin Onsdag.Klem fra Bodil..

  SvarSlett
 5. Vet ikke om jeg orker å delta i debatten, men sier bare: la oss få tilbake skolen før Hernes ødela den. Da var det flere timer valgfag og muligheter til å velge både språk og praktiske fag...vi bruker nå sååå mye tid på dokumentasjon i stedet for annet...
  Blir jeg i skolen lenge nok, opplever jeg vel en opptur igjen også;)
  ha en fin morgendag og klem fra meg som trives blant ungdommene!

  SvarSlett
 6. Spennende "debatt" :o) Er forsåvidt enig i at man ikke skal forstå-ihjel ungdommen og etterlyser mer respekt for de som forsøker å lære dem noe og andre voksne - men samtidig vet jeg at det er grunner for det meste som skjer. Jeg etterlyser også - til tross for dette - mer forståelse fra lærere i skolene .. siden alle unger/ungdommer IKKE er like. Men som Troen og Haapet skriver over her .. serien skaper god underholdning og debatt.

  Ha en super helg :o)

  SvarSlett
 7. Mmmmm, den så fortreffelig god ut den kaka :) Kan nesten kjenne lukta helt hit :)

  Ha en nydelig helg:)
  Klem Tina

  SvarSlett
 8. Nå fikk jeg lyst på eplekake!

  Koselig at du vil være med i trekningen inne hos meg!

  Ha en fin helg.

  Klem fra Lenemora

  SvarSlett
 9. Hei igjen :)
  Så koselig at du ble med på min Give Away Også :)
  Gleder meg til å trekke vinneren i morra :)

  Klem Tina

  SvarSlett

Takk for at du legger igjen en kommentar! Det setter jeg pris på! : )

Dersom du ikke har egen blogg, kan du velge kommenter som anonym, og skrive navnet ditt under innlegget.

Ha en fin dag!! ♥ ♥ ♥