10.08.2009

DRAPSTILTALTE NORDMENN I KONGO- OG MEDIENES UENDELIGE DEKNING AV SAKEN!

Jeg er så leeeeeeeei!!! Lei av å se bilder og lese om de drapstiltalte nordmennene i Kongo. Hver eneste dag får de forside på forside, utallige reportasjer og x antall nyhetsinnslag på tv.

De er i utlandet, de har havna skikkelig i smørja og er tiltalt for å ha drept en mann. Alvorlig tiltale, og straffen kan bli lang og tøff, om de blir funnet skyldige.
http://www.dagbladet.no/2009/08/12/nyheter/utenriks/kongo/drap/7620518/

Som nordmenn i utlandet, er det klart de skal ha hjelp av norske myndigheter. Rettssystemet i Kongo er vidt forskjellig fra den praksisen vi har i Norge. Men kan det være nødvendig at hele det norske folk blir med på hver eneste utvikling i saken??? Får sett utallige bilder av nordmennene i alle mulige situasjoner og positurer, nå sist smilende ved blodet i bilen.

Om de er skyldige i denne saken, hva da? Jeg synes mediene, og da spesielt Dagbladet, behandler og fremstiller dem som ulykkesfugler i utlandet. Ulykkesfugler som trenger hjelp, må behandles rettferdig, må få komme hjem til Norge. Jada, det er klart det er viktig at de har noen som står på deres side i saken, og jobber for dem, men er ikke det advokatens jobb? Hvorfor all denne mediedekningen??? Jeg synes de blir dyrket litt som helter for øyeblikket. Tøffingene i utlandet som er helt uskyldige i alt som er skjedd i denne saken. Det hele virker litt merkelig spør du meg. De prøvde tross alt å rømme fra åstedet.

Jeg er lei hele saken. Nå bør de snart komme frem til hva som egentlig er skjedd, så kan mediene fokusere på resultatet, og forhåpentligvis legge saken død etterpå.

I tillegg blir det en veldig ensrettet innstilling i saken i mediene. Vi får høre de drapstiltaltes meninger, forklaringer og bortforklaringer. Den andre siden av saken er mindre viktig. Er det bra journalistikk? Neppe.

Det skjer andre ting i verden også! Skift fokus og la advokater og rettssystem ta seg av saken. Det er deres jobb å fremstille de tiltalte i et rettferdig lys, ikke medienes.

Er det flere som er grundig lei av dette??? Eller noen med helt motsatt mening??? Hører gjerne din mening.


21 kommentarer:

 1. Hei,

  Tildels enig med deg. Blir mye fuzz om dette, og måtte skrive en liten blogg om hvordan dekningen kunne blitt i en paralell situasjon. Ta gjerne en titt.

  http://grublerier.vgb.no/2009/08/10/et-liv-her-litt-blod-der/

  SvarSlett
 2. Godt det er flere enn meg som begynner å bli lei ; )

  Skal ta en titt hos deg ja : )

  SvarSlett
 3. Nå er vel ikke Kongo akkurat rettssikkerhetens høyborg. Har du fulgt med, vil hele domstolen inkl juryordningen der nede bestå av folk fra hæren ( det er godt dokumentert hva slags folk det kan dreie seg om. vet at jeg egentlig burde poste en ref her. men søk på feks tomas lubanga)
  Hva de har gjort der er uvisst. Noen jobber for div lyssky selskaper i utlandet, ja, men det er ikke dermed sagt at vi skal sitte å se på at feks de 2 som nå sitter i kongo skal bli henrettet, hvilket etter all sannsynlighet kommer til å skje. På tide at Kongeriket norge utøver litt makt, men siden helter i norge er en utdøende rase kommer vel det aldri til å skje. Norge skal alltid være venner med alle, samtidig som det utøver en slags vennligsinnet kritisisme mot de som er helt på lag. Skjønner godt at vi er sett på som et feigt land ute i den store verden.

  SvarSlett
 4. Det er ganske klart at disse menneskene er skyldige. Det jeg irriterer meg mest over er at folk omtaler disse som uskyldige, alle ting peker i motsatt retning.. Rettsystemet i Norge er annerledes enn i utlandet, ja? Også? Dette drapet er begått i utlandet, i kongo, og da synes ihvertfall jeg de skal bli tatt hånd om med kongolesiske lover. I nederland er det lov til å røyke marijuana, skal nederlendere som blir dømt for å dyrke og røyke hasj her i norge, bare bli hentet tilbake til nederland hvor det er lov da? Hvis alle bare kan gå rundt og leve etter de lover og regler som finnes i deres eget land, vil det bli ganske mye tull.

  SvarSlett
 5. Hvorfor skal Norge blande seg inn i dette?
  Det er da ikke normalt at myndighetene fra andre land blander seg inn i rettsoppgjør i Norge når det er en borger fra deres land som skal straffes her i landet for et drap de har begått eller hva det måtte være.
  Det at vi har verdens mildeste straffer her til lands berettiger ikke en nordmann et norsk straffenivå om han begår et drap i et annet land som har brutale straffer for slikt.
  Hva med jentene i Bolivia? Skal vi i Norge påstrebe oss å få alle norske borgere som har "driti på draget" i utlandet hjem til milde straffer?
  Tenk deg følgene av det da.

  SvarSlett
 6. Problemet er at dersom disse folkene ikke blir frikjent vil Kongo for evig og alltid bli omtalt som bananrepublikk osv av mye mer ressurssterke mennesker her i Norge. Blir de frikjent vil det alltid bli vurdert om de kjøpte seg fri fra dommen, slik faren til en av de tiltalte har tatt til orde for. De kan vanskelig få en helt objektiv dom, da både aktorat og de tiltalte har brukt media for alt det er verdt og har forhåndsprosedert en masse.

  SvarSlett
 7. Noen fra Norge bør vel blande seg inn ettersom et av tiltalepunktene er spionasje..I tillegg er det først de to siste ukene vi har fått se de tiltaltes side av saken. Før dette var det kun fra oberst wawara, enken osv. Og hadde noen skutt etter meg hadde jeg sikkert stukket av også, heller det enn å bli drept. Denne rettsaken blir aldri i verden rettferdig noe jeg synes er forferdelig synd. Og hvorfor skrive en blogg om en sak du er lei av?du må jo regne med å måtte snakke mer om saken da? bare spør..mye som utenpå kan virke litt rart, men som har en naturlig årsak.

  SvarSlett
 8. Jeg blir tvert i mot litt - eller rettere sagt fryktelig irritert av innlegg som dette. Selvfølgelig skal en slik sak dekkes behørig i media. Det er medias viktigste jobb å dekke slike saker. Hva annet mener du er viktigere?

  Det er snakk om to nordmenn som sitter fengslet i et afrikansk land der alle som har lest seg opp på denne saken kan konkludere temmelig sikkert med at rettssikkerheten ikke er på topp. Det er snakk om en sak der to nordmenn i verste fall kan dømmes til døden i et korrupt regime der argumentasjonen fra etterforskerne er mildt sagt mangelfull - og der det meste som skjer virker temmelig tilfeldig.

  Du skriver at du mener media fremstiller dem som helter. Hvis du er av den oppfatningen synes jeg du skal bla deg gjennom lenkene til saken og supplere med Aftenpostens og Dagbladets dekning - så vil du få et ganske annet bilde. Tvert i mot synes jeg media tidvis er med på å bidra til forhåndsdømming av de to - men det er en annen sak. Se f.eks på siste artikkel fra saken på VG Nett. Synes du bildet som er publisert stiller Moland i et godt lys?
  I artiklene som er skrevet forøvrig finner man blant annet intervjuer med etterforskninglederen, med den drepte sjåførens kone og mye stoff som i høyeste grad stiller de to i et kritisk lys. Saken er absloutt belyst fra flere sider

  Med all respekt - hvis du irriterer deg over at mennesker som faktisk konsenterer seg ting som i den store sammenheng er ganske mye viktigere enn det de fleste av dere bloggere bruker tiden deres på synes jeg du (og veldig mange andre) bør holde det for deg/dere selv.

  SvarSlett
 9. Jeg tar opp dette mest med tanke på medias rolle i saken. Selvfølgelig blir det også diskusjon om de drapstiltalte, men mitt fokus er mediene og deres dekning av saken. Det er det jeg har reagert på. Den enorme mediedekningen, som stiller mange andre viktige saker og mennesker i skyggen.

  Hva annet jeg mener er viktig at media dekker? F. eks alle drapene som skjer i vårt eget land. Synes det er vel så viktig for det norske folk at media har mer fokus på hva som skjer rundt oss, enn å gå inn i detaljer på saken i Kongo. Den skal dekkes ja, men ikke prege hele nyhetsbildet i ukesvis. Det skjer veldig mye annet i verden på utenriksfronten. Det burde være mulig å tone ned saken litt, rettssaken er ikke kommet i gang enda engang.

  Du skriver at de konsentrerer seg om ting i den store sammenhengen. Ja, men de fokuserer litt for mye på en ting mener jeg. Det er VELDIG mye det bør fokuseres på i den store sammenhengen. det er mitt poeng.

  Vi bloggere bruker tiden på det som er viktig for oss, og ting som engasjerer oss. Det er nettopp det en blogg er. Om andre synes det er interessant, spennende osv. får være opp til hver enkelt. men det er det fine med blogg. Den er din egen, og du bestemmer selv hva du vil fylle den med. Om du synes jeg og veldig mange andre bloggere skal holde ting for oss selv, tror jeg det er bedre du bare lar være å lese bloggene. Finn de du liker og følg dem. Ikke bruk tid på å irritere deg over blogger som du mener er uinteressante, og ikke bruk ihvertfall ikke tid på å kommentere dem!

  Dette var forøvrig svar til det siste innlegget, som så fint signerte med anonym.

  SvarSlett
 10. Først: Mediedekningen i denne saken er ikke spesielt stor sammenliknet med andre saker. Frem til nylig har det ikke vært spesielt stor dekning i det hele tatt sammenliknet med drapssaker som foregår i Norge. Er enig i at pressen generelt sett burde fokusert bredere, men i og med at det nå en gang er slik i norsk media at man fokuserer på det kjente og det nære fremfor det ukjente og det fjerne synes jeg det er fint at de velger å dekke nettopp disse nordmennene og deres historie. Sjansen for at de får en urettferdig sak er stor, og bare pressen kan sette fokus på saken i en slik grad at det kan vekke norske myndigheter. Igjen: Dette er en av Pressens aller viktigste oppgaver, og jeg synes definivt at en sak der to nordmenn (sett fra et norsk perspektiv) kan bli utsatt for justismord med påfølgende mulig dødsstraff bør prioriteres.

  Jeg synes det skrives utrolig mye dumt og ugjennomtenkt om denne saken på ulike blogger og i diskusjonsforumer. Folk som åpenbart ikke har særlig peiling på prinsipper innen jus slenger ut dommer basert på medias dekning eller spontane reaksjoner de får etter å ha sett bilder de siktede har tatt der man ikke en gang kjenner konteksten. På sett og vis synes jeg det er skremmende at folk kan komme med så mange ukvalifiserte synsinger om noe så alvorlig som et skyldspørsmål i en drapssak. Fordi det er med på å danne en opinion. Og da snakker jeg ikke bare om denne saken, jeg snakker generelt. Mennesker i dag danner seg dessverre oppfatninger og meninger på bakgrunn av det som skrives på slike diskusjonsforum. Det gjør at det er lett å tenke at det at alle kan ytre seg er ikke nødvendigvis er positivt.

  Dessverre er det ikke så lett å styre unna alt man irriterer seg over siden irritasjonen gjerne kommer først etter man har lest - eller mens man leser. Og jeg er ikke sikker på at man nødvendigvis bare skal ignorere alt man irriterer seg over - du gjør jo ikke det selv, gjør du? Hvis du irriterer over det du mener er massiv mediedekning av denne saken kan jo også du bare la være å lese den.

  Jeg synes tidvis nordmenn i dag er litt for selvopptatte. Nettet ligner av og til mest av alt på en kvalmende narsissistarena - og denne narsissismen går gjerne på bekostning av kunnskap. Det provoserer meg derfor når mennesker som bruker masse tid på dag etter dag å utbrodere, skildre, beskrive og vise frem huset sitt, barna sine, tingene de kjøper, feriene sine, maten de spiser og andre ting som strengt ikke er spesielt viktige i den store sammenheng irriterer seg over det som etter min oppfatning er blant de viktige tingene som formidles på nettet. For å understreke snakker jeg generelt - jeg har ikke lest din blogg så nøye. Det var litt tilfeldig at det var denne (etter om lag en times gjennomlesning av innlegg som går på denne saken) ble gjenstand for en utblåsning.

  SvarSlett
 11. Jeg ser noen av poengene dine, men vi blir nok ikke helt enige nei.

  Angående blogging, reagerte jeg på at det du mener er uinteressant, feilaktig osv. ikke bør skrives om. Folk er forskjellige, det vil selvfølgelig gjenspeile de ulike bloggene. Hva som interesser folk, hva de har lyst til å vise frem og ha fokus på på sin egen blogg, er dermed deres sak. At du synes det kan være uinteressant og uviktig i den store sammenhengen, betyr ikke at alle andre synes det.

  Jeg kan også komme over blogginnlegg osv. jeg synes er direkte dumme. Det gidder jeg ikke bruke tid på å kommentere. Er det en mer saklig debatt, diskuterer jeg gjerne, selv om man er uenig. Bare moro det.

  Men viktig å huske på at hva man synes er spennende og interessant kommer an på smaken. Og smaken er som kjent som baken, den er delt.

  SvarSlett
 12. hei hei. Tusen takk for koselig kommentar ang vindusrammene mine. Hyggelig du syntes de ble fine. Moro å ta vare på noe gammelt.
  Jeg brukte små klesklyper fra Panduro for å feste ting i nettingen med:-)

  SvarSlett
 13. Jeg har ikke sagt at jeg ikke synes det som er uinteressant eller feilaktig ikke bør skrives om. Men jeg synes definitivt mange burde tenke seg om før de skriver og prøve å være litt nyanserte og saklige slik at nettdebatten får en høyere kvalitet og blir mer informativ. Problemet med nettdebattene i dag er at de ofte er fordummende heller enn opplysende. I stedet for å gå til kilder som kan bidra til å belyse en sak på en ordentlig måte blir mange sittende og lese nettdebatter som inneholder kanskje nittifem prosent innlegg med svada, ukvalifiserte synsinger og spontane innlegg basert på følelser og fem prosent innlegg som faktisk kan kaste lys over en sak og lære oss noe. Med andre ord: Nettdebatter bidrar i svært liten grad til kunnskap. For å eksemplifisere: Etter å ha sittet i nesten to timer og lest ulike nettdebatter har jeg en irritert følelse. Denne tiden kunne jeg brukt på å lese noe som faktisk gjør meg klokere.

  Hva gjelder blogging tenker jeg av og til på samme måte - jeg tenker på hvor mye en del mennesker kunne bidratt med i samfunnet hvis de brukte den tiden de bruker på å dyrke seg selv og sitt eget liv på nett på andre ting. Men det er nå engang ikke min sak.

  SvarSlett
 14. Jeg tror de fleste som leser blogger også leser aviser, og mange følger også med i nyhetsbildet. Så om enkelte eller mange blogger er feilaktige, tror jeg i mange tilfeller leserne kan bedømme og se feilene. Forhåpentligvis.

  Jeg tror blogging for de fleste er et fristed, noe vi alle trenger. jeg tror dermed ikke nødvendigvis at det fristedet, og den fritiden, hadde kommet samfunnet til nytte uansett. I de fleste tilfeller iallefall.

  Har du blogg? Ble nysgjerrig nå. ; )

  SvarSlett
 15. Nei, det er ikke sikkert den fritiden hadde kommet samfunnet til nytte uansett. Mest sannsynlig hadde den blitt brukt til andre ikke-altruistiske ting. Hovedpoenget er at jeg er ambivalent til om denne bloggingen egentlig er en sympatisk trend. Det er positive og negative sider ved nettet. Er ikke sikker på om det er mest positivt eller mest negativt alt i alt.
  Har visst uansett gått ganske langt bort fra den opprinnelige diskusjonen her nå.

  Nei, jeg har ikke blogg. Har opprettet en, men det ble med opprettingen. Spørs om jeg hadde våget å gi adressa uansett. Fallhøyden hadde blitt enorm ;-)

  SvarSlett
 16. Jeg synes du skal fortsette bloggen du startet. Du har mange meninger, og virker engasjert i det som skjer i samfunnet. Få det frem, og skap en motvekt til det du eventuelt mener er feil i debattene som foregår.

  Takk for tilbakemeldinger på mitt innlegg! : ))

  SvarSlett
 17. Hei Hilde!: )

  Takk for hyggelig kommentar på bloggen min, hyggelig at du likte lampen min. Taklampen er fra en butikk som heter Hus & Hage i Drammen, men man får tak i den flere stder.. Bl.a. Milla Boutique på House of Oslo (de har også nettbutikk). Nattbordslampen får du kjøpt på Home & Cottage.

  Ser du har fått igang en skikkelig debatt med innlegget ditt, det er alltid morsomt!: )

  Nyt tirsdagskvelden, klem til deg

  SvarSlett
 18. Om du er så lei denne saken, så råder jeg deg til å slutte å lese om den.
  Jeg, personlig er dritt lei fotball-mas i nyhetene, men jeg går ikke ut og mener at media skal slutte med fotball nyheter bare fordi jeg er lei!!!

  Ut fra lengden på dine svar til din egen blogg om denne kjedelige saken, så skjønner jeg ikke hva som er poenget ditt.

  Kvalmende selvopptatthet virker det som på meg i hvertfall. I beste fall har du lite å gjøre...

  Mye viktigere at media har lange artikler om gardiner, pynteputer og annet juggel damer er veldig opptatt av, enn å dekke en sak som er vanskelig å forstå, og som ikke nødvendigvis har en A4 fasit..

  Ta en lykkepille og kos deg i bomullsverden.

  SvarSlett
 19. hehe,jon blund på tur ser jeg;)
  jeg for min del mener at vitner og andre blodsugere i den saken ikke skal få ei krone.
  hva så om en sjåfør blei drept,dem skyter hverandre hele dagen der nede ellers uten at noen får noe spenn eller straff.
  nei,et liv der nede er ikke verdt en dritt og det er det landet sjøl som har sørga for.
  -tom-

  SvarSlett
 20. Jeg ser den at de vil ha hjelp fra Norge. Det ville jeg også dersom jeg sto ansikt til ansikt med dødsstraff. Men smell, de er nok skyldige. Så da er det klart de helst vil ha 21 (les: 14) år i fengsel her hjemme, enn dødsstraff i Kongo.

  Burde det ikke finnes en mellomting?

  SvarSlett
 21. Utrolig mange her som virker meget oppdatert i Kongolesisk rett. Hvorfor kan ikke retten i andre land en Norge fungere utmerket?? Jeg må si jeg er mer tvilsom til rettsvesenet i vårt kjære Norge der en kar som dreper noen er fri etter 5 år(tøyendrapet), eller at en kar som har slått ned og ranet 16(!!) eldre kvinner, fortsatt er fri til å begå nye ran. Vet ikke om det Norske rettsvesen er det beste i verden heller jeg. Kunne forresten ikke vært mer sikker på at de gutta i kongo er skyldige, og er glad de vil få en straff som svir. Det er sånn det bør være...

  SvarSlett

Takk for at du legger igjen en kommentar! Det setter jeg pris på! : )

Dersom du ikke har egen blogg, kan du velge kommenter som anonym, og skrive navnet ditt under innlegget.

Ha en fin dag!! ♥ ♥ ♥